International Program for Social Cohesion and Migration
03 December 2022 - 11 February 2023
Social Harmony Lab International Program for Social Cohesion and Migration
03 December 2022 - 11 February 2023
About Harmony
Harmony is a non-governmental initiative that develops projects for people with different cultural identities to live together in harmony. In the Harmony Project, we prepare projects and training programs in the fields of education, advocacy, culture, arts and media in order to prevent polarization in Türkiye and increase social harmony by reducing discrimination.
Why Social Harmony Lab?
According to the 2019 Hate Speech Report*, 5515 hate speeches directed at 80 different groups were in the media in one year in Türkiye. Different reports and academic studies also confirm that hate speech and discrimination against immigrants, refugees, international nationals and different ethnic groups in politics and social life are increasing day by day. At this point, civil society has a great responsibility as well as what the state must do to combat discrimination.
This year, we are organizing the third Social Harmony Lab training program for young people who want to work in this field in order to increase knowledge and awareness on discrimination, migration and integration, to discuss and produce together. In the programs we carried out in two different periods before, 90 participants graduated from Social Harmony Lab, a total of 132 hours of training were given and 12 projects were written.
*Hate Speech and Discriminatory Discourse in the Media 2019 Report, Hrant Dink Foundation
Program Details:
60 people from different ethnicities, aged 18-30, enrolled in undergraduate and above programs of higher education institutions will be accepted to the Social Harmony Lab program.
Participants will take courses from expert civil society managers and academics on the History of Migration in the World and in Türkiye, Immigration Status in Our Country, Human Rights, Combating Racism, Discrimination and Hate Speech, Multicultural Life, Activism, and will participate in workshops. The language of the program will be Turkish and English.
Our participants who successfully complete the training program will be given internship opportunities through Harmony and contracted institutions.
The face-to-face trainings of our program will take place at Taksim Mosque Culture and Art Center .
Click for the location
What Did We Do in Social Harmony Lab I and II?
31
TRAINING
77
PEOPLE
55
HOURS
Application
The capacity is limited to 60 people.
The application process is over.
Prof. Dr. Metin Çorabatır
İGAM Başkanı
Konu Panel: Algılar, Olgular ve Gerçekler
Eğitmen Hakkında 1995-2013 arası Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Dış İlişkiler Müdürü ve Türkiye Masası Basın Sözcüsü olarak görev yapmıştır. 1977-1995 yılları arasında Türkiye’nin önde gelen pek çok basın kurumunda gazeteci olarak çalışmıştır. Halen İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi başkanlığını yürütmektedir.
Doç. Dr. Ufuk Uras
Akademisyen | İstanbul Üniversitesi
Konu Savunuculuk
Eğitmen Hakkında Akademisyen, yazar ve siyasetçi. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde tamamlamıştır. 1996 yılında ÖDP'nin kurucu genel başkanı olmuş ve 5 dönem, 10 yıla yakın süre genel başkanlık yapmıştır. 2007 genel seçimlerine bağımsız aday olarak katılıp İstanbul 1. Bölge'den Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. Dönem üyeliğine seçilmiştir. Şu anda İstanbul Üniversitesi'nde akademisyenlik yapmaktadır.
Waad Al-Kateab
Suriyeli Aktivist & Yönetmen
Konu Medya aktivizmi: Bir Belgeselin Hikayesi
Eğitmen Hakkında Suriyeli bir gazeteci, film yapımcısı ve aktivisttir. Halep'te yaşananları anlatan Belgeseli For Sama (Sama İçin), 73. İngiliz Akademisi Film Ödülleri'nde 4 dalda BAFTA'ya aday gösterilmiş ve En İyi Belgesel ödülünü almıştır. Ayrıca En İyi Belgesel Film Oscar adaylığı bulunmaktadır.
Yavuz Yiğit
Harmony Direktörü & OkulDışı Kurucusu
Konu Argümantasyon Atölyesi
Eğitmen Hakkında Yeditepe Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü'nde eğitim almıştır. 10 farklı ülkede pek çok konferans, tartışma ve kongreye katılmış; yüzden fazla ulusal ve uluslararası projede aktif görev almıştır. Münazara, hitabet, ikna kabiliyeti ve liderlik konularında eğitimler vermektedir. Gençlere yönelik çalışmalarını sürdürmekte ve Harmony Programı direktörlüğünü yürütmektedir.
Prof. Dr. Kenan Çayır
Akademisyen | Bilgi Üniversitesi
Konu Çokkültürlü Eğitim: Eğitimde Sosyal Uyum ve Kapsayıcılık
Eğitmen Hakkında İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi ve Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürüdür. Lisans, yüksek lisans ve doktorasını Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamlamıştır. İngiltere Leeds Üniversitesi ve Almanya Georg-Eckert Uluslararası Ders Kitapları Enstitüsü’nde doktora sonrası çalışmalar yapmıştır. Ders kitapları, yurttaşlık eğitimi, ayrımcılık ve insan hakları eğitimi üzerine çalışmaktadır.
Gülden Sönmez
İnsan Hakları Aktivisti & Avukat
Konu Panel: Türkiye'de Göçmen Statüleri ve Geçici Koruma Yönetmeliği
Eğitmen Hakkında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olmuş, avukatlık yaptığı sırada İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği'nin İstanbul şubesinde farklı görevlerde bulunmuştur. 2004'te İHH'da görev alan Sönmez, halen yönetim kurulu üyesidir. İnsan hakları alanında ulusal ve uluslararası birçok çalışmada görev alan Sönmez'in yine bu alanda bir kitabının yanı sıra rapor ve makaleleri bulunmaktadır.
Ferhat Kentel
BAYETAV Yönetim Kurulu Üyesi
Konu Türkiye Sosyolojisi - Irkçılık, Ayrımcılık, Nefret Söylemi
Eğitmen Hakkında Sosyoloji profesörü, akademisyen, yazar. 1981’de ODTÜ’de İşletmecilik lisans eğitimini tamamladıktan sonra 1983’te Ankara Üniversitesi SBF’den yüksek lisans ve 1989’da Paris, EHESS’ten Sosyoloji doktora derecesi aldı. Fransa’da çeşitli dönemlerde misafir öğretim üyesi ve araştırmacı olarak bulundu. Modernite, yeni sosyal hareketler, din, İslâmi hareketler, aydınlar, etnik cemaatler üzerine yayınları bulunmaktadır.
Taha Kılınç
Araştırmacı Yazar
Konu Savaştan Önce Suriye
Eğitmen Hakkında Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunudur. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitiren Kılınç, farklı dergilerde yazılar kaleme almıştır ve yayımlanmış 16 kitabı bulunmaktadır. Ortadoğu ve İslâm dünyası, uzun yıllardır yoğunlaştığı çalışma sahasıdır. Halen Yeni Şafak gazetesinde, haftanın iki günü İslâm coğrafyasına dair yazılar yazmaktadır.
Zeynep Bayramoğlu
AA Ayrımcılık Hattı Editörü
Konu Ayrımcılık
Eğitmen Hakkında Kocaeli ve Anadolu Üniversitesinde İşletme lisans, Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Pazarlama İletişimi ve Halkla İlişkiler alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. İBB bünyesinde genel müdür asistanlığı, basın yayın halkla ilişkiler sorumluğu, genel müdür danışmanlığı görevinde bulunmuş ve 2012-2020 arasında A Haber’de Kadraj isimli haber programının yapımcı-sunuculuğunu yapmıştır.
Prof. Dr. Bekir Berat Özipek
Akademisyen | Medipol Üniversitesi
Konu Göçmenlere Dair Çok Bilinen Yanlışlar
Eğitmen Hakkında Hacettepe Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü'nde lisans ve yüksek lisansını, Ankara Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. İstanbul Medipol Üniversitesi'nde halen öğretim üyesi olan Özipek, ağırlıklı olarak çağdaş siyasi teoriler, insan hakları, ifade özgürlüğü, akademik özgürlük ve azınlık hakları gibi konularda çalışmalar yapmaktadır.
Halil İbrahim Akıncı
Mülteciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi
Konu Panel: Sosyal Uyum Mu Entegrasyon Mu? - Sivil Toplum Çalışmaları
Eğitmen Hakkında KATÜ Gümüşhane Meslek Yüksek Okulu İnşaat Bölümünden mezun oldu. 1995'te çalışmaya başladığı Sultanbeyli Belediyesi'nde İmar ve Planlama Müdürü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü, Strateji Geliştirme Koordinatörü ve Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü olarak görev yaptı. Aynı zamanda 2014 yılında kurulan Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin Yönetim Kurulu'ndadır.
Doç. Dr. Gülay Uğur Göksel
Akademisyen | Bilgi Üniversitesi
Konu Sosyal Uyum Mu Entegrasyon Mu? - Devlet Politikaları
Eğitmen Hakkında İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Waterloo Üniversitesi’nde master, Kolorado Üniversitesi’nde doktorasını tamamlanmıştır. Kanada ve Portekiz'de vatandaşlık ve göçmenlik konularında çalışmalar yürütmüştür. Siyaset teorisi, çok kültürlülük ve göçmenlik üzerine yayınları ve "Göçmen Entegrasyonu ve Tanınma Teorisi: Adil Entegrasyon" başlıklı bir kitabı bulunmaktadır.
Hamza Al-Kateab
Aktivist & Doktor
Konu Suriye Savaşında Aktivist Bir Doktor
Eğitmen Hakkında Suriyeli bir doktor, insan hakları aktivisti ve halk sağlığı savunucusudur. Bombardıman altındaki Doğu Halep'te Al-Qudes sahra hastanesini kurmuş ve 4 yıl boyunca hastane müdürü ve acil servis doktoru olarak çalışmıştır. Şu anda London School of Hygiene and Tropical Medicine'de Halk Sağlığı alanında Yüksek Lisans eğitimi almaktadır. Suriye ve Rus rejimleri tarafından işlenen savaş suçlarının hesap verebilirliği için çalışmaktadır.
Dujana Baroudji
Psikolog
Konu Sığınmacıların Yaşadığı Sosyal ve Psikolojik Sorunlar: Toplumsal Kabul, Aidiyet ve Kimlik İnşası
Eğitmen Hakkında Danimarka'da Eğitim Psikolojisi alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Klinik psikoloji alanında doktora adayıdır. Alresala Okulu'nda Psikolojik Destek Birimi Başkanı olarak görev yapmıştır. Halen Ataa İnsani Yardımlaşma Derneği'nde psikolog olarak çalışmaktadır.
Prof. Dr. Mazen Hashem
Akademisyen | University of Southern California
Konu Suriye Devrimi
Eğitmen Hakkında Doktorasını California Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Halen Amerikan Medeniyet ve Kültürlerarası Çalışmalar Merkezi'nde (ACCIS) araştırma direktörüdür. Sosyal teori ve sosyal değişim alanlarında uzmanlık sahibidir. Araştırmaları sosyal hareketler, etnik gruplar ve azınlık ilişkileri, kültür sosyolojisi ve kurumsal analiz üzerine yoğunlaşır. Amerika'daki Müslüman göçmenler üzerine çalışmaları ve pek çok yayını bulunmaktadır.
Prof. Dr. Fuat Güllüpınar
Akademisyen | Anadolu Üniversitesi
Konu Panel: Alamancı mı Türk mü? Almanya'da 3 Nesil Türkler
Eğitmen Hakkında Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde lisans, ODTÜ Sosyoloji Bölümünde yüksek lisans ve aynı bölümde doktora yapmıştır. Almanya Max Planck Enstitüsü ve Amerika Princeton Üniversitesi'nde misafir araştırmacı olarak çalışmıştır. Kent sosyolojisi, göç, entegrasyon, vatandaşlık, tabakalaşma, engellilik ve eğitim alanlarında çok sayıda yayını bulunmaktadır. Halen Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesidir.
Prof. Dr. Ayhan Kaya
Akademisyen | Bilgi Üniversitesi
Konu Homo Migrans'ın Tarihi: Dünyada ve Türkiye'de Göç
Eğitmen Hakkında İstanbul Bilgi Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümü öğretim üyesi, Avrupa Kültürlerarası Siyaseti Jean Monnet Kürsüsü Başkanı, Jean Monnet Mükemmeliyet Merkezi Direktörü ve Türkiye Bilim Akademisi üyesidir. Dünyanın farklı üniversitelerinde misafir öğretim üyesi olarak dersler vermiştir.
Prof. Dr. Heba Rauf İzzet
Akademisyen | İbni Haldun Üniversitesi
Konu İnsani Krizler ve Küresel Sivil Toplum
Eğitmen Hakkında Kahire Üniversitesi'nde lisans, yüksek lisans ve doktorasını tamamlamıştır. Dünya genelinde birçok üniversitede misafir öğretim üyesi olarak yer almıştır. Londra'da kurulan “İskenderiye Kurumu”nun kurucusu ve yönetim kurulu üyesidir. Vatandaşlık ve küreselleşme konusunda uzmanlaşan yazarın İslami Düşünce ve Çağdaş İslami Hareketler konularında çok sayıda çalışması vardır. Arapça, İngilizce ve Almanca yayımlanan çok sayıda kitap ve bilimsel araştırmaya imza atmıştır.
Yıldız Önen
İnsan Hakları Aktivisti
Konu Hak Temelli Hareketler
Eğitmen Hakkında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi lisans, Londra SOAS Ortadoğu Ekonomisi yüksek lisans ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Siyaset Bilimi doktora programını bitirmiştir. Uzun bir zamandır çeşitli konularda sivil toplum faaliyeti içerisinde aktif yer almaktadır. Hepimiz Göçmeniz, Irkçılığa Hayır kampanyası, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De platformu, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu kurucusu ve aktivisti.
Av. Halim Yılmaz
Avukat
Konu Panel: Türkiye'de Göçmen Statüleri ve Geçici Koruma Yönetmeliği
Eğitmen Hakkında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olup aynı ünversitede ve Bilgi Üniversitesi'nde yüksek lisans, İstanbul Kültür Üniversitesi'nde doktorasını tamamlamıştır. Başlıca çalışma konuları ceza hukuku, idare hukuku, insan hakları hukuku, yabancılar ve mülteciler hukukudur. Barolar ve BMMYK gibi kurumların, Mülteci-Der, Mazlumder ve Uluslararası Af Örgütü gibi STK’ların mülteci çalışmalarında ve avukat eğitimlerinde görev almıştır.
Mukaddes Kurmuş
Oyuncu & Tiyatro Eğitmeni
Konu Ben Kimim? Drama ile Hikaye Paylaşımı
Eğitmen Hakkında 2014'te Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Sahne Sanatları Bölümü Tiyatro Anasanat Dalından mezun olan Kurmuş, 2015 yılında Bursa Nilüfer Tiyatro’da, 2017 – 2019 yılları arasında İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda çalıştı. Alternatif tiyatrolar ile çalışmalar sürdürmekte ve drama teknikleri üzerine eğitim vermeye devam etmektedir.
Gökhan Duman
Yazar
Konu Türkiye’den Almanya’ya uzanan 60 yıllık göç hikayesi ve DiasporaTürk’ün çalışmaları
Eğitmen Hakkında Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi bölümlerinde eğitim almıştır. Diaspora, göç, göçmenlik üzerine çalışmalar yürütmektedir. Fotoğrafçılık, arşivcilik ve sosyal medya konularıyla ilgilenen yazar Diaspora Türk'ün kurucusu ve 11. Peron kitabının yazarıdır.
Ayşe Şahinboy Doğan
Tiyatro Külliyen Genel Koordinatörü
Konu Hikaye Anlatıcılığı Atölyesi
Eğitmen Hakkında İstanbul genelinde belediyelerin kültür sanat yayınlarına editörlük, metin yazarlığı ve yine basılı yayıncılık alanında dergi editörlüğü yapmıştır. 2008 yılında eşi Osman Doğan ile birlikte Tiyatro Külliyen'i kurmuştur ve halen Genel Koordinatör görevini yürütmektedir.
Tunç Karaçay
Conflictus Kurucu Ortağı
Konu Conflictus: Çatışma, Çatışma Sebepleri, Analiz ve Çözüm Yöntemleri
Eğitmen Hakkında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Medya İletişim Sistemleri üzerine lisans, Sabancı Üniversitesi Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü programında yüksek lisans yapmıştır. Katılımcı tiyatro yöntemini eğitimlerinde kullanan Karaçay, 2008'den itibaren, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarında arabuluculuk ve uyuşmazlık yönetimiyle ilgili çeşitli çalışmalar yönetmiş ve eğitimler vermiştir.
Dr. Sinan Hatahet
Araştırmacı | Omran Stratejik Araştırmalar Merkezi
Konu Suriye’de Güncel Durum: Sosyal Yaşam, Sözde Aflar ve Güvenlik
Eğitmen Hakkında Al Sharq Forum ve Omran Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde kıdemli araştırmacı ve Floransa'daki Avrupa Üniversitesi Enstitüsü'nde misafir akademisyendir. Halen Suriye konusunda bir dizi düşünce kuruluşu ile çalışmaktadır. Araştırmaları yönetişim ve yerel konseyler, radikalleşme karşıtlığı, İslamcılık, Kürt Ulusal Hareketi ve Ortadoğu'daki yeni bölgesel düzen üzerine yoğunlaşmıştır. Daha önce Suriye Ulusal Koalisyonu medya ofisinin İcra Direktörü olarak görev yapmıştır.
Doç. Dr. Bülent Küçük
Akademisyen | Boğaziçi Üniversitesi
Konu Modern Ulus Devlet, Sınıflar ve Kültürel Kimlikler
Eğitmen Hakkında Lisans eğitimini Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde, yüksek lisans ve doktorasını Humboldt Üniversitesi'nde Sosyal Bilimler alanında tamamlamıştır. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde doçent olarak görev yapmaktadır.
Büşra Akın Dinçer
Gazeteci
Konu Sosyal Medya Kampanyası Yaratma Atölyesi
Eğitmen Hakkında Lisansını Houston Üniversitesi Televizyon Gazeteciliği, yüksek lisansını Londra SOAS Üniversitesi Medya ve Ortadoğu alanında tamamlamıştır. Oxford Üniversitesi'nde Mülteciler ve Zorunlu Göç alanında eğitim almıştır. Al Jazeera Türk GYY Asistanlığı, A Haber Dış Politika Programı “Diplomasi” Sunuculuğu, Daily Sabah Londra Temsilciliği, AA İngiltere Bürosu İngilizce Haberler Muhabirliği görevlerinde bulunmuştur. Mülteciler, islamofobi, Avrupa siyaseti ve Ortadoğu medyası çalışma konularıdır.
Dr. Mohammad Affan
Al Sharq Stratejik Araştırma Direktörü
Konu Ortadoğu ve Devrimci Hareketler
Eğitmen Hakkında Al Sharq Strategic Research’ün direktör vekili ve Al Sharq Academia’nın genel müdürüdür. Kahire Amerikan Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Siyaset alanında yüksek lisans derecesi almıştır. Tıp doktorluğu eğitimi de bulunan Affan’ın, Exeter Üniversitesi Arap ve İslam Araştırmaları Enstitüsünden doktorası bulunmaktadır. Çalışma alanları arasında MENA bölgesinde İslamcılık ve demokratikleşme yer almaktadır.
Doç. Dr. Didem Danış Şenyüz
Akademisyen | Galatasaray Üniversitesi
Konu Toplumsal Hayatta Sosyal Uyum
Eğitmen Hakkında Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde öğretim üyesidir. Doktorasını Fransa’da EHESS’te tamamladı. Siyaset bilimi ve sosyoloji lisans derecelerini Boğaziçi Üniversitesi’nden, sosyoloji yüksek lisans derecesini ODTÜ’den aldı. Fransa’da çeşitli üniversitelerde misafir öğretim üyesi olarak ders verdi. Başlıca araştırma konuları olan göç, şehir sosyolojisi ve sosyal demografi alanında çeşitli makaleler yayınladı ve iki kitap derledi. GAR-Göç Araştırmaları Derneği'nin kurucu başkanıdır.
Av. Rıdvan AKIN
Avukat
Konu Panel: Türkiye'de Göçmen Statüleri ve Geçici Koruma Yönetmeliği
Eğitmen Hakkında Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İstanbul Şehir Üniversitesi Kamu Hukuku Yüksek Lisans programını tamamladı. Halen İstanbul Üniversitesi’nde Kamu Hukuku Doktora Programı öğrencisidir. 2017 yılından bu yana Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Hukuk Fakültesinde İdare Hukuku Anabilim Dalı araştırma görevlisi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.Son dönemde göç/mülteci/koruma hukukunu idare hukuku boyutuyla ele alan çalışmalar yürütmektedir.
Av. Abdullah Resul Demir
UMHD Başkanı
Konu Panel: Sosyal Uyum Mu Entegrasyon Mu? - Sivil Toplum Çalışmaları
Eğitmen Hakkında Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur, Uluslararası Ticaret Hukuku alanında Yüksek Lisans eğitimini 2011 yılında Bournemouth Üniversitesinde tamamlamıştır. Ekonomik İlişkiler Kurulu İspanya ve Hırvatistan İş Konseyleri yürütme kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır. Halen serbest avukat olarak çalışmaktadır. Yabancılar Hukuku çalışma alanlarından birisidir. Halen Uluslararası Mülteci Hakları Derneğinin başkanlığını yürütmektedir.
Turgay Aldemir
Bülbülzade Vakfı Başkanı
Konu Panel: Sosyal Uyum Mu Entegrasyon Mu? Sivil Toplum Çalışmaları
Eğitmen Hakkında Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunudur. Eğitim hayatı boyunca kitabevi, radyo ve vakıf kuruculuğu gibi faaliyetlerde bulunmuş, dünyanın değişik bölgelerinde yardım, eğitim ve kültürel çalışmalara katılmıştır. Sivil toplum kuruluşları ve sosyal hareketlerinin çalışmaları üzerine araştırmalar yapmış, 2006 yılında Anadolu Platformunun kurucuları arasında yer almıştır. Pek çok makale ve kitabı bulunan Aldemir halen Bülbülzade Vakfı başkanlığını yürütmektedir.