Sosyal Harmony Lab, Türkiye’de nefret söylemi ile mücadele etmek, ayrımcılık ve uyum konularında projeler üretmek amacıyla bu alanlarda çalışmak isteyen gençler için düzenlenen bir eğitim programıdır.
Hrant Dink Vakfı’nın yayınladığı 2019 Nefret Söylemi Raporu'na göre Türkiye’de bir yılda medyada 80 farklı gruba yönelik 5515 nefret söylemine rastlanmıştır. Farklı raporlara ve akademik çalışmalara göre de siyasette ve sosyal hayatta göçmenlere, mültecilere, uluslararası uyruklu kişilere, etnik gruplara yönelik nefret söylemi, ayrımcılık günden güne artmakta. Ayrımcılıkla mücadelede devletin yapması gerekenler olduğu kadar sivil topluma da büyük sorumluluk düşmekte. Biz de Harmony Projesi olarak Türkiye’de nefret söylemi ile mücadele etmek, ayrımcılık ve uyum konularında projeler üretmek ve bu alanlarda çalışmak isteyen gençler için bir eğitim programı açtık.
Bu programa 18-30 yaş aralığında yüksek öğrenim kurumlarının lisans ve üstü programlarına kayıtlı Türkiye'de yaşayan farklı etnisiteden 60 kişi kabul edilecektir. Katılımcılar, alanında uzman sivil toplum yöneticileri ve akademisyenlerden kampanya yönetimi, bütçe oluşturma, sosyal liderlik, sosyal girişimcilik, topluluk önünde etkili konuşma, ayrımcılık, uyum gibi alanlarda eğitimler alacaktır.
Program sonunda, katılımcılardan mentorlarıyla birlikte ayrımcılığa uğrayan etnik grupların yaşam kalitelerini artırmak için projeler hazırlamaları beklenmektedir. Başarılı bulunan projelere finansman desteği sağlanarak hayata geçirilmeleri hedeflenmektedir.